hoed
Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbij

Reichsparteitagsgelände

Het terrein is anno nu ook in gebruik als feestterein. En er wordt gebouwd: op de achtergrond het Max Morlock Stadion.Partijdagen


De Reichsparteitagsgelände was een in het zuidoosten van Neurenberg gelegen manifestatieterrein waar de Duitse nationaal socialisten, verenigd in de NSDAP, haar 'partijdagen' hielden.


Partijdagen zijn in de oude setting van het terrein gehouden in de jaren 1927, 1929 en 1930.

Daarna hebben de architecten Ludwig en Franz Ruff en Albert Speer het gebied aangepakt. Niet alles is gereed gekomen. Wel de Paradeweg en het Zeppelinfeld en de Zeppelintribune. De Kongresshalle is niet afgebouwd en het sportstadion is nooit van de grond gekomen.

Ondanks de onvolkomenheden werden van 1933 tot en met 1938 op het terrein ieder jaar in september gedurende ongeveer een week partijdagen gehouden.
De partijdagen van 1938 waren de laatste die de nazi's hielden. Die van september 1939 zijn afgfelast, vanwege de inval in Polen. Daarna is het er niet meer van gekomen.

Na de oorlog werden de restanten van het terrein als vliegveld voor de Amerikaanse luchtmacht gebruikt: de centrale paradeweg werd gerepareerd van oorlogsschade en kon als start- en landingsbaan worden gebruikt.

De gemeente Neurenberg zit, anno nu, met het terrein en de opstallen in haar maag. Te veel historie en te groot om te verwijderen. Groot en duur in onderhoud. Te groot om te negeren.

Onlangs is een museum en bezoekerscentrum ingericht in de Kongreshalle.