Receptuur Cuisine Culinaire Amsterdam 1982-2013
home
zoek
menu's lijst
kok
wijn
menucommissie
colofon
December 2001
Aantal gangen 4 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
> volledig menu | gang   > 1    > 2    > 3    > 4   

Granité van espresso met een crème van giandujachocola, half geslagen vanilleroom, gekarameliseerde gepofte rijst [4]
Receptuur van Lucas Rive
Granité
4 kopjes espresso (zelf zetten)
3 dl water
140 g kristalsuiker
10 g citroenrasp
Gekarameliseerde gepofte rijst
60 g gepofte rijst (Kelloggs Rice Crispies)
60 g kristalsuiker
2 dl water
eetlepel glucose
Chocoladecrème
400 g giandujachocolade
3 dl slagroom
2 dl melk
1½ blad gelatine
scheutje hazelnootlikeur
Vanilleroom
3½ dl slagroom
merg van 2 vanillestokjes
poedersuiker
Granité
Alles koken, zeven. Af laten koelen en in platte bakken invriezen. Gekaramelisserde gepofte rijst Kook de suiker, het water en de glucose op tot 130º. Gebruik een houten spatel en hou de randen van de pan schoon. Giet dit op de gepofte rijst in een brede lage pan. Karameliseer verder tot goudbruin. Stort op een siliconenmatje of vetvrij papier. Zodra afgekoeld "breken". Crème van Gianduja chocolade
Gelatine weken. Chocola au bain-marie smelten. Warme melk erdoor kloppen. Gelatine goed uitknijpen en erin oplossen. Af laten koelen. Slagroom half op slaan en er doorheen spatelen. Breng op smaak met wat likeur. Crème in een spuitzak doen. Vanilleroom
Room plus suiker en vanillemerg opslaan tot een enigszins lobbige massa en koud wegzetten.
Presentatie
Mousse in glas spuiten. Granitè raspen op de mousse. Geslagen room en rijst toevoegen.