Aantal gangen 7 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
Porto pudim flan [7]
Receptuur van redactie van Van de Kook
3 dl slagroom
3 dl melk
300 g suiker
7 eierdooiers
1 glas port
Zet de oven aan op 180 °C.
Warm de room en de melk op een hoog vuur, tot er belletjes langs de rand van de pan opkomen. Zet de pan van het vuur.
Roer de suiker in een kleine dikbodemige sauspan op een middelgroot vuur, tot het gaat karamelliseren tot licht goudbruin.
Giet er dan de room bij in een dunne straal en blijf roeren tot de karamel geheel is opgelost. Laat iets afkoelen.
Klop de eierdooiers goed los en giet er dan de karamelroom bij, al roerend.
Roer de port erbij en giet dit alles in 10 beboterde vuurvaste potjes (inhoud 0,8 deciliter). Zet ze in een bak en giet er kokend water bij tot halve hoogte van de potjes. Zet ze zo 40 minuten au bain-marie in de oven. Ze zijn goed als een breinaald er schoon uitkomt.
Zet ze minstens een uur in een koelkast.
Stort en serveer ze op bordjes.