Receptuur Cuisine Culinaire Amsterdam 1982-2013
home
zoek
menu's lijst
kok
wijn
menucommissie
colofon
Februari 2001
Aantal gangen 4 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
> volledig menu | gang   > 1    > 2    > 3    > 4   

Lady Curzonsoep [2]
Receptuur van Lex Hage
Bouillon
1,6 kg ossenstaart
70 cc olijfolie
250 g wortelblokjes 10´10´10 mm
250 g prei 10´10´10 mm
250 g uien 10´10´10 mm
tijm, laurier, basilicum, knoflook (weinig)
70 g tomatenpuree
1 dl madera
250 cc room
10 g kerriepoeder
100 g wortelblokjes 5´5´5 mm
100 g uien 5´5´5 mm
Dit is een estafetterecept: maak de bouillon voor de volgende avond en gebruik die van de vorige avond. Wel uitzetten na afloop - de volgende ochtend wordt het sudderen voortgezet.
Bouillon
Ossenstaart in stukken hakken van 3 cm. Olijfolie verwarmen, ossenstaart met boeket kruiden goudbruin aanfruiten. Vlees en groentemix eruit nemen en de tomatenpuree toevoegen. Afblussen met madera. Water (circa 2 liter) toevoegen en laten trekken voor volgende kookploeg. Bereiding
Bouillon zeven en het vlees van de botten halen. Vlees platmaken tussen twee schalen, onder drukzetten en terugkoelen. Kleine groenteblokjes in een gedeelte van de ossenstaartbouillon 3 minuten blancheren. Het geperste vlees in kleine blokjes snijden (5´5´5 mm). De groenteblokjes en vleesblokjes toevoegen aan de rest van de bouillon en op smaak brengen met zout en peper en goed heet maken. De slagroom met kerrie stijf opkloppen. De bouillon verdelen over de soepkoppen, geslagen kerrieroom boven op de bouillon en goudbruin gratineren onder de salamander. Halverwege de achterste koppen wisselen met de voorste. Direct serveren.