Aantal gangen 4 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
Reebout met pruimensaus [3]
1 kg reebout
80 gr boter
200 gr wortel, knolselderij, gehakte peterseliestelen
2 gehakte uien
Zout
4 jeneverbessen
6 gekneusde peperkorrels
1 msp season all poeder
1 bl laurier
2 tk tijm
1 citroen (schil geraspt, sap gezeefd)
½ ltr kokend water
40 gr bloem
2,5 dl rode wijn
60 gr geraspte bitterkoekjes
10 geweekte, gekookte en gemoeste pruimen
40 gr geweekte en uitgelekte gele rozijnen
Rode kool
1,5 kg rode kool
2 Goudreinetten
6 kruidnagels
Suiker
Kaneel
Boter
Zout en peper
2 gehakte uien
Begin met het bereiden van dit gerecht ¾ uur voor het opdienen, anders wordt de bout te droog.
Braad de gezouten bout even aan. Smelt boter in een braadslee en bak de fijngehakte wortel, knolselderij, peterseliestelen en ui lichtbruin. Voeg dan de jeneverbessen, peperkorrels en season all poeder toe. Zet alles even om en doe er dan de laurier, tijm en de geraspte citroenschil bij.
Leg de bout op het mengsel in de braadslee en voeg het kokende water toe (als het water niet kokend heet is, wordt de bout taai). Laat alles 45 minuten in de afgedekte braadslee zachtjes stoven (braiseren).
Neem het vlees uit de pan en leg het afgedekt op een warme schaal, dus niet op de warmplaat e.d.
Kook het vocht met 1/3 in, roer er de gezeefde bloem door en kook het mengsel tot het bindt. Roer er dan de wijn en de rest van het water door. Voeg nu de pruimenmoes en het bitterkoekjeskruim toe, zeef de saus en voeg naar smaak citroensap toe. Tenslotte de rozijnen erdoor roeren.
Verwijder de slechte bladeren van de kool. Snijd hem doormidden en snijd het hart eruit (de witte driehoek). Leg de kool met de bolle kant naar boven en snijd er dunne slierten van.
Zet het op met een bodempje water samen met de uien en de geschilde, met kruidnagels bestoken, stukjes appel. Breng vlug aan de kook en laat onder af en toe omzetten in ca, 1,5 uur gaar koken. Roer er een klontje boter door en breng op smaak met suiker en kaneel.