Receptuur Cuisine Culinaire Amsterdam 1982-2013
home
zoek
menu's lijst
kok
wijn
menucommissie
colofon
Januari 1984
Aantal gangen 5 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
> volledig menu | gang   > 1    > 2    > 3    > 4    > 5   

Cassata alla Siciliana [4]
Moscovisch gebak (een cake van 20 cm lang)
6 eieren, dooiers en eiwitten gescheiden, de eiwitten stijfgeslagen
175 gr suiker
150 gr gezeefde bloem

Cassata
1 grote Moscovische cake
500 gr ricotta
50 gr bittere chocolade
2 à 3 el basterdsuiker
2 à 3 el Grand Marnier
1 tl geraspte citroenschil
75 gr gekonfijte schilletjes
25 gr gepelde pistachenoten

Chocoladeglazuur
225 gr bittere chocolade
2 el vers sinaasappelsap
3 el melk
175 gr boter
Klop de dooiers met de suiker tot een lichtgeel mengsel dat in een dik lint van de garde loopt. Roer er de bloem in 2 porties door, afgewisseld met porties eiwit.
Giet het beslag in een beboterde en met bloem bestoven vorm. Bak in een voorverwarmde oven van 180º (knop 4) 35 à 40 minuten. De cake is klaar als de bovenkant veerkrachtig is en de randen loskomen van het blik. Zet het blik 5 minuten op een rooster, stort de cake dan op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
Snijd de cake in zoveel mogelijk dunne lagen. Wrijf de kaas door een zeef, hak de chocolade in kleine stukjes. Meng de chocolade met de kaas, suiker, likeur, citroenrasp, schilletjes en noten. Besmeer alle lagen van de cake op één na met dit mengsel en stapel ze op elkaar. Leg de onbesmeerde laag bovenop. Laat goed koud worden, zodat hij heel stevig is.
Smelt intussen de chocolade voor het glazuur met melk en sinaasappelsap au bain-marie zonder te roeren. Roer dan vervolgens alles voorzichtig door elkaar. Neem de pan van het vuur en klop er beetje bij beetje de boter door tot een romige massa ontstaat. Laat koud worden tot hij goed smeerbaar is.
Smeer het glazuur met een breed mes gelijkmatig over de bovenkant en de zijkanten van de cake. Gebruik de rest om versiering op de bovenkant te spuiten. Doe dit met een spuitzak met een groot stervormig mondstuk.
Laat de cake zo lang mogelijk in de koelkast staan en snijd hem in plakken.