Aantal gangen 5 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
Antipasti: funghi marinati, caponata, pomodori ripieni, zucchini in salmi, supli di riso [1]
Funghi marinati (gemarineerde champignons)
1,5 dl olijfolie
1 dl water
Sap van 2 citroenen
1 bl laurier
2 tn knoflook, gekneusd
6 peperkorrels
½ tl zout
500 gr champignons
Caponata (koud voorgerecht van aubergine)
Ingrediënten 15 personen
900 gr aubergine, geschild en in blokjes gesneden.
Zout
2, 25 dl olijfolie
300 gr fijngehakte uien
8 el wijnazijn vermengd met 1 el suiker
450 gr uitgelekte Italiaanse tomaten uit blik
2 el tomatensaus uit pot
6 groene olijven, ontpit en in plakjes
2 el kappertjes
4 ansjovisfilets, gewassen en fijngewreven
Versgemalen zwarte peper
2 el pijnboompitten
Pomodori ripieni (gevulde tomaten)
10 tomaten
150 gr broodkruim/paneermeel
1,5 el peterselie
2 tn knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
10 ansjovisjes
1 soepkop gekookte rijst
3 el olijfolie
Zucchini in salmi (gemarineerde courgettes)
3 courgettes
1 dl azijn
1 dl water
2 bl laurier
4 kruidnagels
10 peperkorrels, gekneusd
2 uien
1 grote winterwortel
Zout en peper
5 el olijfolie
Supli di riso ('telefoon'-kroketten)
300 gr rijst
150 gr strooikaas
1,5 el champignons
1 ui
2 el ham
150 gr rundvlees
100 gr boter
Zout en peper
Bouillon
6 losgeklopte eieren
100 gr mozzarella
Bloem
Paneermeel
Frituurpan + olie
Funghi marinati (gemarineerde champignons)
Doe olijfolie, water, citroensap, laurierblad, knoflook, peperkorrels en zout in een roestvrijstalen pan en breng op een matig vuur aan de kook. De vlam laag draaien, de deksel op de pan en 15 minuten laten sudderen. Daarna zeven en weer laten sudderen. Doe de champignons erbij en keer ze regelmatig. Laat afkoelen en serveer op kamertemperatuur. Champignons eerst laten uitlekken.
Caponata (koud voorgerecht van aubergine)
Bestrooi de blokjes aubergine royaal met zout en zet ze in een vergiet weg om uit te lekken. Dep de blokjes na 30 minuten droog en zet ze apart.
Verhit in een braadpan 4 el olijfolie, doe de selderij erbij en fruit matig 10 minuten, dan de uien erbij en nog eens 10 minuten licht fruiten. Neem het eruit met een schuimspaan en doe de resterende olie erbij en sauteer hierin de aubergineblokjes tot ze lichtbruin zijn. Doe de selderij en de uien terug in de pan en roer er de azijn met de suiker door, evenals de ansjovis, tomaten, tomatensaus, olijven, kappertjes, 2 el zout en wat peper en de pijnboompitten. Voeg eventueel nog wat zout, peper of azijn toe. Tot gebruik in de koelkast bewaren en daarna met de overige antipasti op een groot bord rangschikken.
Pomodori ripieni (gevulde tomaten)
Was de tomaten, snijd het kapje eraf en hol ze uit. Bak de fijngesneden knoflook en het broodkruim aan in de olijfolie, doe de tomatenpuree erbij en laat even zacht doorbakken. Dan de peterselie, rijst en ansjovis en roer goed door. Vul de tomaten en zet de kapjes er weer op.
Zet de tomaten rechtop in een braadslee, giet er een beetje heet water bij en zet hem ca 15 minuten in de oven tot de tomaten gaar zijn.
Zucchini in salmi (gemarineerde courgettes)
Was de courgettes, snijd ze in plakken van 1 cm en bak ze in de olie goudbruin. Laat ze 5 minuten sudderen met het deksel op de pan. Uit laten druipen op keukenpapier. Water en azijn aan de kook brengen met de kruidnagels en de peperkorrels. Ui en wortel in plakken snijden en bij de rest doen. Als de wortel zacht is, zeven, over de courgette gieten en af laten koelen. Zo lang mogelijk laten intrekken.
Supli di riso ('telefoon'-kroketten)
Kook de rijst gaar in bouillon, goed laten uitlekken en met de helft van de strooikaas vermengen. Een derde van de losgeklopte eieren erdoor mengen. Laat dit goed afkoelen en begin het vulsel klaar te maken.
Verhit de boter en bak er de fijngesneden ui, ham, champignons en als laatste het soepvlees in. Meng alles goed, neem de pan van het vuur en voeg weer een derde ei toe, de rest van de strooikaas, peper en weinig zout.
Neem 1 el rijst in de handpalm, maak er met de rug van een lepel een platte koek van en leg er een portie vulsel en een stukje mozzarella op. Sluit de hand zodanig dat de rijst het vulsel goed omvat en maak er een kroket van. Rol deze door de bloem, de rest van het ei en door de paneermeel.
Bak ze in hete olie in de frituurpan goudbruin.