Receptuur Cuisine Culinaire Amsterdam 1982-2013
home
zoek
menu's lijst
kok
wijn
menucommissie
colofon
Mei 1984
Aantal gangen 4 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
> volledig menu | gang   > 1    > 2    > 3    > 4   

Aardbeientaart, tarte aux fraises [4]
1 hoge biscuittaartbodem
7 bl gelatine
1250 gr aardbeien
125 gr poedersuiker
Geraspte citroenschil
1 liter room
4 zakjes vanillesuiker
1 glas Grand Marnier
50 gr gehakte pistachenoten
Was de aardbeien, zoek 15 mooie exemplaren uit en leg ze apart voor de garnering. Ontkroon de rest van de aardbeien en pureer de helft. Werk er 75 gr poedersuiker en wat geraspte citroenschil door.
Week 3 bl. gelatine ca. 5 minuten on koud water, knijp uit en los op in een beetje heet, maar niet kokend water. Roer de opgeloste gelatine door de aardbeienpuree en zet koud weg.
Verdeel de room over 2 kommen, doe bij elke kom 2 zakjes vanillesuiker en de helft van de resterende poedersuiker en sla de room stijf. Week 4 bl. gelatine in koud water, knijp uit en los op in een beetje lauw water en verdeel over de geslagen room. Zet beide kommen koud weg.
Snijd de taartbodem 2x horizontaal door. Maak daartoe rondom de taart 2 inkepingen, leg er een sterke draad garen in. Kruis de draad aan de voorzijde en trek voorzichtig aan. Zet de onderste taartlaag op een taartschaal, zet er de rand van de springvorm omheen en maak deze hoger door er een strook alufolie (gevouwen voor de stevigheid) in te steken.. Snijd de aardbeien half door, verdeel ze over de taartbodem en bedruppel met Grand Marnier.
Neem de helft van een kom gegeleerde room en meng er de gehakte pistachenootjes door. Strijk deze pistacheroom over de aardbeien en zet er de middenlaag op. Bedruppel met Grand Marnier.
Neem de nog niet aangebroken kom room en meng er de puree door. Verdeel deze massa gelijkmatig over de taartlaag en zet er voorzichtig de bovenlaag op. Laat de taart goed koud worden.
Verwijder de springvorm en de folie, strijk de taart rondom en bovenop af room. Spuit rozetten room bovenop de taart en druk in iedere rozet 1 van de apart gehouden aardbeien met kroon.