Aantal gangen 4 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
Heldere vissoep met venkel, consommé de poisson avec fenouil [2]
400 gr kabeljauwwangetjes
2 kleine venkelknollen
800 gr visafval (tong, tarbot, griet of heilbot)
375 gr verse soepgroenten
Stukje citroenschil
1 bl laurier
10 gekneusde wittepeperkorrels
5 dl droge witte wijn
Zout
Spoel de graten en ander visafval goed schoon. Leg ze met de gewassen soepgroenten, citroenschil, laurierblad en peperkorrels in een grote pan.
Giet de wijn en 2¼ ltr water in de pan en breng alles langzaam tot het kookpunt. Schuim het oppervlak regelmatig af en laat 20 minuten zachtjes trekken. Zeef door een natgemaakte doek en klaar de bouillon met 3 eiwitten + schalen per liter.
Verwijder de buitenste bladeren van de venkelknollen. Hol de knollen aan de onderzijde iets uit. Snijd de knol daarna in smalle reepjes. Snijd de groene stengels ragfijn.
Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Voeg zout toe, de gefileerde kabeljauw en de reepjes venkel. Laat alles in 8 à 9 minuten zachtjes gaar trekken. Schep de kabeljauwwangetjes uit de bouillon.
Opdienen
Verdeel de kabeljauwwangetjes over de koppen of borden. Schep de soep erop en strooi er wat fijngesneden venkelgroen over.