Receptuur Cuisine Culinaire Amsterdam 1982-2013
home
zoek
menu's lijst
kok
wijn
menucommissie
colofon
April 1984
Aantal gangen 5 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
> volledig menu | gang   > 1    > 2    > 3    > 4    > 5   

Blanc manger aux amandes [5]
400 gr amandelen (w.o. een stuk of 6 bittere)
2 dl koud water, dit 2x klaarzetten
2 dl melk
400 gr suiker
40 gr blaadjes gelatine
1 ltr slagroom
Wrijf de amandelen, terwijl u beetje voor beetje het water toevoegt, in een vijzel zo fijn mogelijk. Voeg daarna beetje voor beetje de melk toe, terwijl u doorgaat met het fijnwrijven van de amandelen.
Doe de verkregen amandelmelk met de suiker in een pan en verhit het mengsel 3 à 4 minuten op laag vuur. N.B. Niet laten koken.
Neem de pan van het vuur. Leg een katoenen doek op meen kom en wrijf het mengsel er voorzichtig doorheen. Draai aan het einde de doek om alle amandelmelk eruit te persen.
Los de gelatine op laag vuur op in 2 dl water.
Laat de amandelmelk een paar minuten trekken en schuim indien nodig af.
Klop de slagroom terwijl de amandelmelk iets afkoelt tot er zachte pieken ontstaan.
Meng de amandelmelk en de gelatine en laat verder afkoelen. Als het mengsel lauw is, de slagroom erdoor mengen.
Dit mengsel in een mooie vorm overdoen en in de koelkast zetten. Het duurt een paar uur voordat het is opgesteven.
Uitstorten en garneren met een paar achter gehouden amandelen die je in een koekenpan even roostert.
Presenteren en uitserveren.