Aantal gangen 5 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
Coupe Scholteshof [5]
Receptuur van Roger Souvereyns
10 bolletjes ijs
Profiteroles
50 gr boter
50 gr bloem
1 dl melk
2 eieren
Chocolademousse
120 gr chocolade
4 el water
2 dl slagroom
2 eiwitten (vraag ze bij de heren van de soep)
2 el suiker
Sabayon
8 eidooiers
8 tl suiker
1 borrelglas notenlikeur
Breng melk en boter aan de kook. Als de boter gesmolten is, in één keer de gezeefde bloem erbij. Roer met een houten lepel door elkaar tot het niet meer aan de pan blijft kleven. Neem de pan van het vuur en roer er één voor één de eieren door. Blijft roeren tot een mooi gladde massa ontstaat. Doe dit in een spuitzak met een glad mondje en spuit er op een ingevette bakplaat balletjes van ter grootte van een stuiver. Spuit ze niet te dicht op elkaar.
Bak ze in een voorverwarmde oven (stand 7) in ca. 20 minuten gaar. Als ze klaar zijn, prik er aan de bovenkant gaatjes in om de stoom te laten ontsnappen. Vul de afgekoelde soesjes met de chocolademousse.
De chocoladestukjes met het water au bain-marie laten smelten. Slagroom en eiwit afzonderlijk met suiker stijf kloppen. Voorzichtig en luchtig met elkaar vermengen en zorgvuldig door de chocolade vouwen. In de koelkast door en door koud laten worden.
Op een zacht vuur in een kom de eieren en de suiker al kloppend verwarmen tot de massa dik en egaal is. Beetje bij beetje de drank toevoegen en blijven kloppen tot de sabayon schuimig is. Hiervoor zijn 2 garde met een dunne draad gekocht.
Opdienen
Doe een bolletje ijs in een coupe of op een bordje. Leg hieromheen 3 of 4 profiteroles en overgiet het geheel met sabayon. Garneer af met een blaadje verse mint (indien voorradig).