Aantal gangen 5 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
Crèmesoep met St. Jacobsschelp [2]
2 ltr kalfsbouillon
10 St. Jakobsschelpen
3 eidooiers
¼ ltr slagroom
¼ bakje tuinkers
Druppeltje Worcestersauce
Snufje Cayennepeper
¼ ltr witte wijn
Begin met een goede bouillon voor de volgende groep te maken (informeer naar het aantal leden in die groep). Maak je eigen bouillon klaar voor gebruik.
Pocheer de Jakobsschelpen in water waaraan een theelepel vispasta is toegevoegd in 1 minuut halfgaar (pocheren is vloeistof aan de kook brengen, ingrediënten erin doen, op juiste gaarheid brengen en kous afspoelen).
Droog e schelpen en snijd ze in plakjes. Het rode gedeelte eerst verwijderen. Voor de liefhebber mag het later bij de soep gegeven worden.
Breng de benodigde wijn met de witte wijn aan de kook. Roer de dooiers met de room glad. Haal de bouillon van het vuur. Doe wat hete bouillon bij het eimengsel (liaison) en roer dit door elkaar. Doe dan het eimengsel voorzichtig al roerend bij de bouillon. Dit doen we niet meteen omdat er de kans bestaat dat de dooiers gaan stollen. Maak de soep op smaak af.
Haal de borden uit de warmhoudkast en zet ze erop. Schep met een lepel de soep op de borden en leg aan de zijkant de plakjes schelp (eventueel met het rode gedeelte) en garneer het af met een toefje tuinkers.