Receptuur Cuisine Culinaire Amsterdam 1982-2013
home
zoek
menu's lijst
kok
wijn
menucommissie
colofon
April 1982
Aantal gangen 4 | aantal personen 12 | zoekterm ∅
> volledig menu | gang   > 1    > 2    > 3    > 4   

Crème renversée à l'orange [4]
1,5 ltr melk
9 eieren
9 eigelen
9 cl sinaasappellikeur
600 gr basterdsuiker
2 vanillestokjes
6 sinaasappels
Verwarm de oven op 180 °C. Doe in een pannetjes 300 gr basterdsuiker met 6 eetlepels water. Dit op een zacht vuurtje laten karamelliseren. Voeg dan 9 eetlepels water toe, goed roeren zodat het geheel geen stroop wordt. Giet dit mengsel in een souffléschaal zodat de bodem geheel bedekt is.
Snijd 3 sinaasappelen in heel dunne schijfjes (goed schoongemaakt) en leg die op de bodem van de schaal. Zet dit weg.
Doe 1,5 ltr melk in een pan met 150 gr suiker en 2 vanillestokjes. Aan de kook brengen en warm houden.
Doe in een beslagkom 9 hele eieren en 9 eigelen. Voeg 150 gr suiker toe en de geraspte schil van 2 sinaasappels. Roer de massa met de garde goed door elkaar. Breng de melk weer aan de kook (let goed op, dit gaat snel), haal de vanillestokjes eruit. Giet dan de melk in de beslagkom en roer de massa met de garde goed door elkaar. Zeef het mengsel en giet het in een pan van 2 liter. Voeg de sinaasappellikeur toe. Giet nu alles in de souffléschaal.
Zet de souffléschaal au bain-marie in de voorverwarmde oven van 180 °C (ongeveer 40 minuten). Let op dat er voldoende water in de bain-marie blijft.
Haal de schaal uit de oven en laat hem 1,5 à 2 uur afkoelen (niet in de ijskast).
Haal hem met een scherp mes voorzichtig los en stort hem op een schaal.