Aantal gangen 4 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
Romige spitskoolsoep met gebakken zeeduivel en gerookte zalm [2]
Visbouillon
1 kg tonggraten
wit van 1 prei
3 sjalotjes
1 stengel bleekselderij
3 takjes peterselie
½ fles witte wijn
1 laurierblad
2 kleine spitskolen
2 sjalotjes
2 cm gemberwortel
2 tenen knoflook
1 theelepel kerriepoeder
3 dl slagroom
200 g gerookte zalm (aan één stuk)
2 zeeduivelfilets (totaal circa 750 g, ontvliesd)
Visbouillon
Snij de groente fijn en laat met de afgespoelde tonggraten 5 minuten zweten. Voeg de wijn, laurier en 1½ liter water toe, breng aan de kook en laat 20 minuten - niet langer - zachtjes trekken. Zeef dit dan door een passeerdoek.
Was de kool en snij of schaaf hem in ragfijne sliertjes.
Snij de sjalotjes en gemberwortel heel fijn en fruit dit zachtjes in een klontje boter. Voeg dan de knoflook, uit de knijper, en kerriepoeder toe en 400 gram van de kool. Laat nog even mee fruiten. Voeg de visbouillon en de room toe en breng aan de kook. Pureer dit als de kool gaar is. Breng op smaak met zout en peper. Houd warm.
Snij de zalm in kleine blokjes. Snij de zeeduivelfilet in 20 plakjes en bak die om-en-om in een droge tefalpan. Breng achteraf op smaak.
Bak de rest van de kool in wat boter gaar en breng op smaak met zout en peper.
Presentatie
Leg midden op het bord een eilandje van wat kool; schenk er de soep omheen. Leg bovenop de kool twee stukjes zeeduivel en garneer rondom met blokjes zalm.