Receptuur Cuisine Culinaire Amsterdam 1982-2013
home
zoek
menu's lijst
kok
wijn
menucommissie
colofon
Mei 1995
Aantal gangen 4 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
> volledig menu | gang   > 1    > 2    > 3    > 4   

Ravioli met alikruiken [2]
1½ kg alikruiken
3 takken tijm
1 teen knoflook
2 laurierblaadjes
Vulling
1 bos peterselie
2 tenen knoflook (fijngesneden)
½ bos bladselderij
2 sjalotjes
250 g boter
Raviolideeg
200 g meel
2 eieren
5 g zout (1 afgestreken theelepel = 3 g)
Saus
50 g wit van prei
100 g wortel
1 grote tomaat
2 dl witte wijn
bieslook
De alikruiken meerdere malen goed wassen. In een pan doen en met water vullen tot ze net onder staan. Royaal peper, tijm, knoflook en laurierblad toevoegen en enkele minuten laten koken; laat ze afkoelen in het vocht. De alikruiken uit het vocht nemen en met en met een naald de slakjes uit de huisjes halen. Het zwarte schildje verwijderen.
2/3 van de slakjes gebruiken we voor de vulling; 1/3 voor de saus.
Vulling
Snijd 2/3 van de slakjes fijn. Snijd de peterselie, knoflook, bladselderij en sjalot in de keukenmachine fijn. Meng de kruiden met de slakjes en de boter.
Het raviolideeg
in de keukenmachine maken en met de pastamachine dun uitrollen. Snijd het deeg in 30 vierkanten van 8´8. Laat ze niet te lang rusten.
Bestrijk de randen van de raviolivierkantjes met losgeklopt ei. Leg er wat vulling op en vouw in een driehoek. Laat in ruim kokend zout water ± 3 minuten zachtjes garen.
Saus
Snijd prei, wortelen en tomaat in stukjes en pureer met 1/3 van de slakjes en de witte wijn in de blender. Giet dit in een pan over en laat ± 10 minuten koken. Door een zeef wrijven; op smaak brengen met zout en peper.
Presentatie
Met de saus een spiegel op het bord maken; daarop 3 ravioli's en garneer met fijngesneden bieslook.