Receptuur Cuisine Culinaire Amsterdam 1982-2013
home
zoek
menu's lijst
kok
wijn
menucommissie
colofon
April 1995
Aantal gangen 4 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
> volledig menu | gang   > 1    > 2    > 3    > 4   

Charlotte van blue stilton met portgelei [4]
Kattetongen
200 g boter
2 eieren
2 g zout
200 g poedersuiker
220 g Amerikaans patentbloem
Charlotte
± 15 kattetongen
enkele plakjes licht roggebrood
6 blaadjes gelatine
1 dl volle melk
2 cl crème fraîche
650 g blue stilton
4 eetlepels slagroom
Gelei
3 à4 blaadjes gelatine
2 dl rode port
5 peren
5 nootjes gember
enkele takjes kervel

Kattetongen
Roer de boter in de keukenmachine zacht. Voeg eieren, zout (1 afgestreken theelepel = 3 gram), suiker en bloem toe. Laat tot een deeg draaien. Breng de massa over in een spuitzak met een glad spuitmondje van 6 mm Ø en spuit er staafjes van 10 cm lengte op een met bakpapier bekleed bakblik. Zet in een oven van 190º tot ze lichtbruin zijn. Gebruik er 15 van voor de charlotte - de rest is voor bij de koffie.
Charlotte
Halveer de kattetongen en zet ze tegen de rand van een springvorm (Ø 15 cm). Bekleed de bodem met een laagje licht roggebrood.
De gelatine weken, de melk verwarmen en de uitgeknepen gelatine hierin oplossen. De crème fraîche toevoegen.
250 gram van de stilton in plakjes snijden en de roggebroodbodem hiermee bedekken; met een natte lepel gladstrijken.
De rest van de kaas in de keukenmachine met de melk pureren, door een zeef wrijven en de half-stijf geslagen slagroom erdoor spatelen. Breng op smaak met peper. Dit mengsel in de vorm storten en in de koelkast op laten stijven.
Gelei
Gelatine weken, uitknijpen, ½ deciliter port verwarmen en de gelatine erin oplossen. Voeg de rest van de port toe. De gelei op de charlotte schenken en verder op laten stijven.
Garnering
De peren schillen en in 6 partjes snijden, in wat witte wijn met suiker kort pocheren. Af laten koelen in het vocht. De gembernootjes in zes stukjes snijden.
Presentatie
De charlotte uit de springvorm halen en in 10 stukken snijden. Op het bord garneren met peer, gember en een takje kervel.