Aantal gangen 5 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
Chocolade cake met een vloeibare kern en wit koffie-ijs [5]
Pure-chocoladevulling
125 g pure chocola
130 ml slagroom
Witte-chocoladecake
160 g witte chocola
290 g boter
250 g lichtbruine basterdsuiker
5 grote eieren
410 g zelfrijzend bakmeel
1 theelepel vanille-essence
beetje melk
IJs
½ l room
½ l melk
1 vanillestokje
200 g suiker
10 eierdooiers (300 g)
1 eetlepel glucose
50 g koffiebonen
15 kumquats
200 g suiker
1 glas Grand Marnier
kaneel
zwarte peper
kardamon
kruidnagels
Cake
Smelt voor de vulling de pure chocola in een kom boven een pan met kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Roer de chocola glad. Roer de room erdoor en schenk het mengsel in een ijsblokjesvorm (ingevet) om 10 blokjes te maken. Laat ze minstens een uur in de vriezer staan.
Smelt voor het beslag de witte chocola in een kom boven een pan met kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Roer de chocola glad en laat afkoelen. Klop de boter in een grote kom romig met een mixer en voeg langzaam de suiker toe. Klop als het mengsel licht en luchtig is de losgeklopte eieren telkens met 1 eetlepel tegelijk toe. Klop goed na elke toevoeging. Schep er het meel, een mespunt zout en dan de gesmolten chocola door. Roer er de vanille-essence en genoeg melk om het mengsel dik vloeibaar te maken.
Vet 10 vormpjes in en vul ze half met beslag. Haal de chocolablokjes uit de ijsblokjesvorm en doe een blokje in elk vormpje. Vul de vormpjes verder aan met beslag tot tweederde.
Zet de vormpjes in een blaadslee en bedek ze losjes met goed ingevette folie. Bak de cakejes circa 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180º.
IJs
Room melk vanille en de glucose aan de kook brengen. Giet dit op de hele koffiebonen en dit laten trekken gedurende 30 minuten. Gebruik hele bonen, anders kleurt het mengsel te sterk. Dan passeren en de vanille uitschrapen.
Dooiers wit kloppen en daarna de suiker toevoegen, hete compositie hierop gieten. Weer voorzichtig al kloppend opwarmen tot binding.
Dit kan nu opgedraaid worden in de ijsmachine. Bewaren in de vriezer.
Maak een suikersiroopje (½ water ½ suiker). Voeg kruiden en likeur toe. Konfijt hierin de citrusvruchten (in vieren gesneden) tot marmelade
Serveer het cakeje en het ijs gegarneerd met marmelade.