Receptuur Cuisine Culinaire Amsterdam 1982-2013
home
zoek
menu's lijst
kok
wijn
menucommissie
colofon
Oktober 2004
Aantal gangen 5 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
> volledig menu | gang   > 1    > 2    > 3    > 4    > 5   

Gestoofde kweeperen met mousse van karnemelk en chips van kruidkoek [5]
Kweeperen
2 kg kweeperen
1 fles witte wijn
600 g suiker
4 schijven sinaasappel
2 citroen
stuk gember
2 laurierblaadje
2 kruidnagels
peperkorrels (gekneusd)
1 kardamonpit
1 kaneelstokje
1 vanillestokje
½ steranijs
foelie
Mousse
4 dl karnemelk
4 dl halfgeslagen slagroom
80 g poedersuiker
6 blaadjes gelatine
sap van 1 citroen
kruidkoek
Kweeperen
Neem een fles wijn (wit), giet in een pan en voeg er een paar eetlepels suiker aan toe. Verder nog een blaadje laurier, een enkel kruidnageltje, wat peperkorrels, als er is een kardamonpit, en in ieder geval een kaneelstokje en een gespleten vanillestokje. Plus foelie en citrusvruchten. Een stukje gember ter grootte van een duim, geschild en in plakjes gesneden. Doe de rest van de suiker erbij. Breng het geheel zachtjes aan de kook.
Was intussen de kweeperen. Halveren en dan in vieren - haal het klokhuis eruit. Voorzichtig want de peren zijn keihard. Doe ze in de zachtkokende siroop. Pocheer de peren in ongeveer anderhalf uur gaar. Schep de kweeperen voorzichtig uit de vloeistof en laat uitlekken. Verwijder desgewenst het schilletje.
Kook de siroop in tot de helft. Voeg de kweeperen weer toe en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Mousse
Week de gelatine in koud water, goed uitknijpen. Verwarm het citroensap, voeg de geweekte gelatine toe en roer tot de gelatine is opgelost. Vermeng de karnemelk met de gelatine en citroen en poedersuiker en spatel de halfgeslagen room erdoor. Verdeel over kleine wijnglazen en laat in de koeling opstijven.
Chips
Snij de kruidkoek in de lengte in flinterdunne repen (stand 3). Leg ze op een rooster en droog ze in de oven op 75º gedurende een uur. Laat afkoelen en steek ze net voor het opdienen in het dessert.
Serveer op een bord een glas mousse (druppel er wat saus in), een kwee met daarin gestoken een kruidkoekchip en schep of spuit er wat saus omheen.