Aantal gangen 5 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
Lamsschenkel met groentengarnituur [4]
10 lamschenkels
100 g sjalotten
10 tenen knoflook
1 struik bleekselderij
2 grote winter wortels
1 blikje à70 g tomatenpuree
3 dl witte kookwijn
tijm
laurier
3 eetlepels (verse) bonenkruid
boter
olijfolie
Garnituur
300 g navet (meiraap)
300 g sperziebonen
300 g minimaïs
300 g bospeen
300 g snijbonen
6 takjes bonenkruid
Zet grote diepe borden in de warmhoudkast.
De lamschenkels rondom goed aanbraden in ½ boter en ½ olijfolie. Neem de schenkels uit de pan.
Snijd de groenten fijn en zet aan in het braadvocht.
Voeg de tomatenpuree toe en ontzuur deze.
Blus het geheel af met de witte kookwijn. Voeg de kruiden toe.
Voeg de lamschenkels toe en stoof het vlees gaar in 1½ tot 2 uur, met de deksel op de pan. Het vlees moet onder staan - voeg eventueel wat water toe.
Als het vlees gaar is neem de schenkels voorzichtig uit de pan (het vlees moet aan het been blijven vastzitten), zeef de saus en kook deze in tot gewenste sterkte. Breng op smaak met zout en peper, wees voorzichtig vooral zout. Zet weg tot gebruik.
Snijbonen afhalen en in ruiten snijden, sperziebonen afhalen en doormidden breken, minimaïs ' kontje' afsnijden eventueel halveren, meirapen schillen en in stukjes snijden, bospeen schillen en in stukjes snijden.
Blancheer alle groeten afzonderlijk, koud afspoelen, uit laten lekken en doe alle groenten bij elkaar in een pan.
Voeg de boter en het bonenkruid toe en stoof de groenten beetgaar.
Afwerking en opmaak
Warm de schenkels in de saus op.
Plaats in het midden van het bord de schenkel, met het been naar boven gericht.
Schep de groenten er omheen.
Voeg de saus toe.