Receptuur Cuisine Culinaire Amsterdam 1982-2013
home
zoek
menu's lijst
kok
wijn
menucommissie
colofon
Juni 2004
Aantal gangen 5 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
> volledig menu | gang   > 1    > 2    > 3    > 4    > 5   

Gebakken peer met kaas en pijnboompittenbaklava [5]
5 peren (Bosc) gehalveerd
1 dl dessertwijn
175 g room
120 g verkruimelde blauwe kaas
75 g mascarpone
100 g pijnboompitten, geroosterd
2 eetlepels ongezouten boter
2 eetlepels suiker
1 theelepel kaneel
Baklava
320 g pijnboompitten, geroosterd en gehakt
115 g ongezouten boter (gesmolten)
200 g honing
¼ theelepel kaneel
1/8 theelepel gemalen nootmuskaat
9 vellen filodeeg
poedersuiker
Pijnboompitbaklava
Meng de fijngehakte pijnboompitten, de helft van de boter, de honing, de kaneel en nootmuskaat in een kom. Leg een blad filodeeg op het werkvlak, beboter en strooi er poedersuiker op en 1 eetlepel van de gehakte pijnboompitten. Bedek met een volgend filodeegblad, beboter dat en strooi er poedersuiker op plus 1 eetlepel van de gemalen pijnboompitten. Zet hierop weer filodeeg en beboter. Zet weg. Maak zo drie stapels van 3 lagen filodeeg.
Snij de stapeltjes in stukken van 20 bij 20 cm. Zet een stuk op een ingesmeerde bakplaat en smeer wat honingmengsel erop. Zet daarop weer een stuk filodeegstapel, daarop weer honingmengsel etc. De bovenste laag is filodeeg.
Zet koud weg.
Neem 100 g suiker en ½ dl water, maak er een stroopje van. Borstel de helft ervan bovenop de baklava en bak 30-40 minuten in een oven van 175º tot goudbruin. Giet de overgebleven stroop eroverheen. Laat afkoelen en snij in rechthoeken van 2½ bij 7½ cm.
Peren
Maak van 200 g suiker en 2 dl water een stroopje. Haal, met een grote parisienneboor, het klokhuis uit de peer. Maak er een uitholling van.
Meng 1/3 van de stroop met 2 eetlepels dessertwijn en borstel dat op de schil van de peren.
Zet de peren, snijkant naar beneden, op een siliconenmatje 45 minuten in een oven van 175º. Om het kwartier bestrijken met de stroop. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Fondant
Klop de room op tot stijfjes. Verdun de blauwkaas met wat crème fraîche en voeg toe samen met 1 snuif zwarte peper en de mascarpone en klop verder tot stijf. Vul de holtes in de peren met het kaasmengsel.
Gesuikerde pijnboompitten
Bak de pijnboompitten met boter en suiker boven een zacht vuur tot de suiker gekarameliseerd is. Giet uit op een siliconenmatje en breek na afkoeling in stukken.
Saus
Klop de rest van de siroop, 4 eetlepels dessertwijn en de kaneel in een steelpan en verwarm.
Presentatie
Plaats een rechthoek pijnboompitbaklava achteraan het bord. Zet een peer in het midden met de steel rustend op de baklava. Sprenkel er wat kaneelsaus omheen. Bestrooi met de pijnboompitten, de overgebleven blauwe kaas. Maal en klein beetje peper over iedere peer.