aantal personen 10 | zoekterm ∅
Rabarbersoufflé met vanille [5]
900 g rabarber
2 vanillestokjes
140 g suiker
15 g maïzena
crème pâtisière (zie verderop)
10 eiwitten
50 g boter
50 g fijngeraspte pure chocola
crème pâtisière
175 g melk
50 g suiker
40 g eierdooiers
1/4 vanillestokje
15 g roompoeder (de "warme" variant)
Maak de rabarberstelen schoon en snij ze in stukjes. Was ze en doe ze in een pan met aanhangend water. Voeg het vanillestokje toe en de helft van de suiker. Verwarm de rabarber al omscheppend op laag vuur tot de suiker is opgelost. Laat de rabarber afgedekt in circa 5 minuten gaar koken. Schep hem in een fijne zeef en laat hem uitlekken. Schenk het rabarbersap in de pan en voeg het vanillestokje weer toe. Kook het sap in tot de helft om de smaak te versterken. Schep het sap door de uitgelekte rabarber. Verwijder het vanillestokje. Pureer de rabarber in een keukenmachine glad. Doe hem in een grote kom. Leng de maïzena aan met een scheutje witte wijn en werk erdoor. Nog 2 minuten doorkoken voor de binding en laat afkoelen. Bereid de crème pâtisière (banketbakkersroom) en laat afkoelen. Bereid intussen soufflébakjes voor met 2 lagen gesmolten boter en stuif er de chocola over. Verwarm de oven vóór op 190º. Meng de rabarberpuree door de crème pâtisière. Klop in een grote schone kom de eiwitten tot stevige pieken. Voeg geleidelijk de resterende suiker toe, zodat het een glanzende meringue wordt. Spatel deze door het rabarbermengsel. Schep in de voorbereide vormpjes en strijk deze glad af met een spatel. Zet de vormen op een bakplaat en bak ze op 220º tot ze goudgeel en mooi uitgerezen zijn. Reken 12-15 minuten baktijd. Serveer met sorbet van fromage frais. Crème pâtisière
Klop de dooier met de helft van de suiker. Kook de melk met de rest van de suiker, het roompoeder en het stukje vanillestokje. Giet een klein beetje melk in het dooiermengsel, vervolgens het mengsel door een zeef weer in de melk. Zet weer op het vuur en breng weer aan de kook. Niet teveel roeren, goed door laten koken. Stort op een bord bedekt met plasticfolie en laat afkoelen.