Receptuur Cuisine Culinaire Amsterdam 1982-2013
home
zoek
menu's lijst
kok
wijn
menucommissie
colofon
Mei 2004
aantal personen 10 | zoekterm ∅
> volledig menu | gang   > 1    > 2    > 3    > 4    > 5    > 6   

Topinamboersoep met morieljes [2]
30 g gedroogde morieljes (laat 30 minuten weken)
1½ kg verse topinamboers
sap van een citroen
1 dl olijfolie
5 sjalotten, fijngesneden
wit van 1 prei, fijngesneden
½ l droge witte wijn
2½ l kippenbouillon (zelf maken)
3 dl slagroom
60 g boter
Snij de morieljes overlangs doormidden en spoel ze goed af onder de kraan. Er mag geen zand achterblijven. Dep ze droog en laat ze 1 uur drogen. Boen de topinamboers (aardpeer) schil ze met een dunschiller. Snij elke knol in plakjes en leg deze direct in een kom met citroensap aangezuurd water (om verkleuren te voorkomen). Laat ze 5 minuten weken, giet ze af en dep droog. Verhit 5 eetlepels olie in een grote pan en smoor hierin de sjalotten 5 minuten en preiwit. Voeg de plakjes topinamboer toe en smoor ze 5 minuten mee. Schenk de wijn erbij en roer tot deze verdampt is. Giet de bouillon erbij. Breng aan de kook en breng op smaak. Laat de soep circa 15 minuten sudderen tot de topinamboer gaar is. Pureer de soep in een keukenmachine en druk hem met een kleine pollepel door een fijne zeef of passevite. Giet de soep weer in de pan en schep de room erdoor. Verwarm de soep tot tegen de kook en zet opzij. Verhit de resterende olie met de boter in een koekenpan en bak hierin de morieljes al omscheppend circa 5 minuten. Strooi er zout, peper en versgeraspte nootmuskaat over. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwarm de soep zonodig opnieuw en schep in 10 voorverwarmde borden. Verdeel de morieljes erover. Serveer de soep direct.