Receptuur Cuisine Culinaire Amsterdam 1982-2013
home
zoek
menu's lijst
kok
wijn
menucommissie
colofon
Januari 2004
Aantal gangen 5 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
> volledig menu | gang   > 1    > 2    > 3    > 4    > 5   

Parfait van groene thee [5]
Parfait
1 eetlepel kirsch
3 dl slagroom
4 eetlepels melk
1 eetlepel groene-theepoeder
2½ eetlepels kristalsuiker
½ dl water
6 eierdooiers (= 90 g)
Saus
2 blikjes azukibonen
2 koppen espresso (gemaakt van 2 cupjes elk)
1 theelepel pijlwortelmeel, opgelost in 5 eetlepels plus 1 theelepel water
Garnering
90 g bloem
snufje zout
90 g boter
krap 1 dl water
krap 1 dl melk
3 eieren, losgeroerd
kervel ter garnering, desgewenst
Parfait van groene thee
Meng de kirsch door de room en klop deze tot zachte pieken. Houd hem apart.
Verwarm in een pannetje de melk tot circa 80 °C. Doe de groene thee in een kom, schenk de melk er geleidelijk bij en meng alles goed, zodat zich geen klontjes vormen. Schenk het mengsel door een fijne zeef en meng er vervolgens het kirschroommengsel door.
Verhit in een pannetje de suiker met het water op een matig vuur tot 110-115 °C. Neem de pan van het vuur zodra de suikersiroop borrelt. Roer hem niet.
Klop in een andere kom de eierdooiers met een elektrische mixer licht en schuimig. Klop er geleidelijk de suikersiroop door, en blijf kloppen tot het mengsel afgekoeld is tot kamertemperatuur. Vouw er het theemengsel met een rubber spatel voorzichtig door, doe het over in glazen en laat de parfait opstijven in de vriezer.
Azuki/expresso-saus
Breng in een middelgrote pan op een matig vuur de espresso en de gekookte bonen aan de kook. Kook het mengsel in 4 tot 5 minuten flink in.
Maal het met de blender, zeef en doe terug in de pan.
Voeg het pijlwortelmengsel toe en breng de saus op een middelhoog vuur weer aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen. Doe in een doseerfles.
Soesdeeggarnering
Vermeng de bloem met het zout en houd dit mengsel apart.
Breng in een pannetje de boter met het water en de melk op een matig vuur aan de kook. Voeg het bloemmengsel toe en vermeng alles snel met een houten spatel, zodat zich geen klontjes vormen. Blijf roeren zodat het deeg niet aanbrandt, en verwarm het nog circa 1 minuut tot het begint te glanzen.
Doe het deeg direct in een kom.
Voeg de eieren toe en roer het deeg glad met een houten lepel.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe het deeg in een spuitzak met een kleine metalen spuitmond. Spuit met het deeg een rasterpatroon op een bakplaat.
Bak de soezendeeggarnering 15 minuten, of tot hij licht kleurt. Neem hem snel uit de oven, voor hij verbrandt.
Serveren
Neem 10 minuten voor het serveren de parfait van groene thee uit de koelkast. Spuit de azuki/espresso-saus erover.