Aantal gangen 5 | aantal personen 10 | zoekterm ∅
Tempura van kleine pijlinktvisjes met saus van inktvisinkt [3]
30 verse kleine pijlinktvisjes elk ongeveer 15 g, schoongemaakt en geprepareerd
Saus
1½ dl dashi (2 eetlepels dashi no motopoeder oplossen in 1½ dl water
3 eetlepels mirin
3 eetlepels lichte sojasaus
3 theelepels inktvisinkt
1 eetlepel pijlwortelmeel (arrowroot), opgelost in 4 theelepels water
plantaardige frituurolie
4 eetlepels aardappelmeel, plus een beetje extra
5 cm komkommer, ter garnering, desgewenst
Tempurabeslag
1 eierdooier (= 15 g)
2 dl ijs- en ijskoud water
100 g bloem
Maak de inktvisjes schoon: Trek kop en ingewanden eruit; verwijder de balein. Snij er, als ze enigszins fors zijn, de tentakels zo af dat ze nog aan elkaar blijven zitten. Spoel alles schoon en dep droog met keukenpapier.
Maak de saus: Breng in een middelgrote pan op een hoog vuur de dashi en mirin aan de kook. Voeg de sojasaus en de inkt toe. Draai het vuur iets lager en roer er geleidelijk het pijlwortelmengsel door. Wacht tot de saus bindt en neem de pan van het vuur.
Maak het tempurabeslag.
Verhit de frituur tot l70 °C. Meng het aardappelmeel door het tempurabeslag. Bestuif elke pijlinktvis met een beetje aardappelmeel en haal ze door het beslag. Schud ze licht terwijl u ze in de olie laat glijden, zodat de tentakels niet aan elkaar gaan kleven. Frituur ze 2 minuten.
Schep een spiegeltje van saus op de borden. Schik hierop de pijlinktvisjes en komkommer.
Tempurabeslag
Klop de dooier en het water door elkaar. Schep de bloem er snel door. Het beslag hoeft niet glad te zijn.