hoed
Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbij

obersalzberg

Deel van het bunkercomplex van de Obersalzberg nabij het Dokumentation ObersalzbergObersalzberg


Hitler had al vroeg een voorliefde voor de Obersalzberg en zijn trawanten zijn hem daarin gevolgd.


Wat resteert van hun aanwezigheid is een uitgebreid maar niet voltooid stelsel van bunkers. Misverstand één: dat was geen (onderdeel van een) verzetsnest, de zogeheten en niet bestaande 'Alpenfestung'. Het was een ondergrondse stad met faciliteiten voor de Nazi-top, de Duitse regering, de Schutzstaffel en de Wehrmacht.

Boven op de berg is vrijwel alles wat de nazi's tot stand hebben gebracht (zoals de villa's van Bormann, Göring en Speer) weggebombardeerd of opgeblazen.
Het huidige luxueuze Kempinski Hotel Berchtesgaden is op de locatie van Görings en Bormanns villa gebouwd. Dat was na teruggave van de Obersalzberg door de Amerikanen aan de Beierse regering in 1995. De Amerikanen gebruikten de berg na verovering jarenlang als recreatieoord voor het Amerikaanse leger.
Er was veel kritiek op de bouw van dit hotel, voor de rijken, op deze lokatie. Op een andere plek, sommigen zien het als een schaamlap, staat het Dokumentation Obersalzberg. Je kunt je er informeren over de geschiedenis van de Nazi's en de Obersalzberg.

Vlakbij vertrekt de bus naar het hoog gelegen Kehlsteinhaus. Misverstand twee: het Kehlsteinhaus is niet hetzelfde als Hitlers Berghof.

Het Kehlsteinhaus is aan de geallieerde bommen en het dynamiet ontsnapt. Het is in 1938 gereed gekomen inclusief de goudkleurige lift om de gasten naar boven te voeren.
Misverstand drie: het was géén cadeau voor Hitler bij zijn 50e verjaardag (bron: kehlsteinhaus.de). Hitler bezocht dit 'Adelaarsnest' vrijwel nooit.
Het Kehlsteinhaus is grotendeels in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven en wordt sinds 1952 als bergherberg gerund. Een bezoek aan het Kehlsteinhaus inclusief een onvermijdelijke busrit kost 33,50 euro.

Verdwenen is wel Berghof. Het oorspronkelijke pand op deze locatie (Haus Wachenfeld) is in 1928 door Hitler aangekocht. Hij had geld genoeg, dankzij de verkoop van zijn beroerd beschreven boek 'Mein Kampf'. Eenmaal rijkskanselier werd het pand verbouwd door de Duitse staat en werd Hitlers buitenverblijf een alternatief regeringscentrum.
Hitler zelf claimde dat veel van zijn plannen daar zijn bedacht en dat hij er zijn eerste ideeën op deed.
Ook anderszins heeft het verblijf betekenis voor hem. In 1928 lokt hij zijn halfnicht, de 19-jarige Geli Raubal, naar de Berghof om een incestueuze relatie te beginnen (Ron Hanssen, Hitler's Niece). Zij komt in 1931 onder verdachte omstandigheden om het leven. Daarna beleeft hij er met Eva Braun een jarenlange heimelijke relatie. Dat wordt het best bewaarde geheim van het Derde Rijk.
De nazi's maken veel werk van de persoonsverheerlijking van Hitler. In het beeldmateriaal daarvoor dienen Berghof en Obersalzberg veelvuldig als decor. Hij wordt neergezet als menselijk, toegewijd, bedachtzaam en immens populaire staatsman alsmede als kindervriend, dierenvriend en natuurliefhebber.
De Berghof kent een aantal belangrijke momenten in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog zoals de uitonderhandeling van het Verdrag van München (Neville Chamberlain: 'peace for our time') en min of meer belichaamt het ook het einde. Hitler lag uit te slapen op de Berghof en mocht niet wakker gemaakt worden toen de invasie in Normandië begon. Na de 6e juni 1944 is hij er nooit meer teruggekeerd. Hij zal het einde van het Derde Rijk hebben voorvoeld. In dat idee is de Berghof geen realiteit meer, dat was toch vooral onderdeel van zijn scheppende periode.

Bezocht mei 2019.