hoed
Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbij

neuschwanstein

Mei 2019Neuschwanstein


Neuschwanstein: een hoop historische stenen voor de romantische droom.


De bouw van het kasteel Neuschwanstein is in 1869 begonnen en in 1886 stilgelegd bij de dood van de opdrachtgever, de inmiddels onbekwaam verklaarde koning Ludwig II van Beieren.

Neuschwanstein is ontworpen door een theaterarchitect en decorontwerper. Het idee was een middeleeuws ridderslot te bouwen en de makers hebben iets tijdloos gerealiseerd. Het gebouw dient in de 20e eeuw als voorbeeld en decor voor de amusementsindustrie (Walt Disney).

Zes weken na de dood van de koning is het kasteel door de Beierse staat geopend voor (betalende) bezoekers en sindsdien is het een toeristische topattractie. Al in 1899 waren de schulden, die Ludwig had gemaakt voor de bouw, afgelost.
Tegenwoordig nemen jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers de moeite het kasteel te bezoeken: te voet of met de kasteelbus.

Helemaal gek was Ludwig blijkbaar niet. Uit wikipedia.nl: "Het kasteel was voorzien van de modernste snufjes van die tijd, zoals centrale heteluchtverwarming, telefoon in de koninklijke vertrekken en een elektrisch belsysteem om het personeel op te roepen. In de gigantische keuken was warm en koud stromend water voorhanden, evenals een liftje (ten behoeve van maaltijden). Op elk van de vier verdiepingen was stromend water beschikbaar en de wc’s waren voorzien van automatische spoelsystemen, een nieuwigheid voor die tijd."

Wat het kasteel helemaal compleet maakt is dit verhaal. Ook uit wikipedia.nl: "De regeringscommissie die op 10 juni 1886 naar Neuschwanstein was gekomen om de koning af te zetten, liet Lodewijk opsluiten in het poortgebouw. Nadat de commissieleden waren vrijgelaten en terug naar München waren gereisd, kwam er op 11 juni een tweede commissie onder de leiding van Bernhard von Gudden die als belangrijk en gerespecteerd medicus jarenlang psychiater was van de koninklijke familie van Beieren. De koning moest het kasteel in de nacht van 11 op 12 juni verlaten. Op 13 juni werden de koning en Von Gudden na een wandeling dood aangetroffen in het meer van Starnberg."

Niet bezocht.