hoed
Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbij

linderhof

Mei 2019Linderhof


Zonder ervaring maar aanbeden door vrouwen komt Ludwig II op de troon.


Van deze polularitiet heeft de Beierse koning niet veel plezier gehad. Ludwig leidde een afgezonderd leven. In het Linderhof, een kasteeltje gebouwd in zijn opdracht, woonde en at hij alleen.

Opvallend is de eetkamer, net als alle kamers overdreven versierd. De koninklijke eettafel staat op een lift. Die kan dalen. Een verdieping lager wordt het eten uitgeserveerd. De koning zit dan al klaar, met zijn ogen dicht. Als de lift de eettafel naar boven heeft gebracht klapt een lakei in zijn handen waarop Ludwig zijn ogen opent en aan de maaltijd begint.

Ook politiek zit het niet mee. Twee jaar na zijn troonsbestijging verslaan de Pruisen in 1864 in de 'Duitse oorlog' Oostenrijk en Beieren. Beieren is daarna afhankelijk van het buitenlands beleid van Pruisen. Ludwig wordt een 'vazal' van zijn Pruisische oom.

Dan komt het kind in de man tot leven. Ludwig wil van illusies en dromen werkelijkheid maken. Dat ging natuurlijk niet. Door de bouw van zijn drie droompaleizen (Linderhof, Herrenchiemsee en Neuschwanstein) bouwde hij een grote schuld op.
Als de schuldeisers in 1985 dreigen beslag te laten leggen ziet de Beierse regering zich genoopt tot een ongrondwettelijke procedure. Hij wordt onvolwassen verklaard en geïnterneerd. Een dag later verdrinkt hij, met zijn psychiater, in het meer van Starnberg.

Bezocht op 29 mei 2019.