hoed
Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbij

ketoy

Ketoy: even wit als de wolken en bijna perfect rond, op ongeveer eenderde van de linker- en onderkant van de illustratie.Ketoy


Ketoy is onderdeel van de eilandengroep Koerilen. Eén van de twee vulkanen op het eiland stoot zeer hete gassen uit.


De archipel ligt tussen Hokkaido in Japan en het Russische Kamtsjatka en bevindt zich op de scheiding van de Noord-Amerikaanse plaat en de oceanische korst onder de Grote Oceaan. De oceaanbodem verdwijnt op deze lokatie met acht tot negen centimeter per jaar onder de Noord-Amerikaanse Plaat.

Dat leidt tot veel vulkanische activiteit. Op de Koerilen zijn veertig vulkanen actief. Veel van deze vulkanen ontgassen voortdurend, waarvan (waarschijnlijk) zeven met gastemperaturen van meer dan 250°C.

Ketoy telt twee vulkanen, Ketoy en Pallas.

Pallas heeft ook zo'n heet ventiel.

Op de helling van deze vulkaan ligt een veld met gaten, fumarolen, waaruit de gassen ontsnappen. In het onderste deel van het veld variëren de temperaturen van 95°C tot 440°C. De maximaal gemeten temperatuur in het bovenste deel van het veld bereikt 720°C.

Op de Koerilen is alleen op het eiland Iturup bij de vulkaan Kudryavy een hogere temperatuur gemeten, meer dan 900°C.

Bij de ontgassing wordt zwavel afgezet. Op Pallas zijn zwavelkegels opgebouwd tot twee meter hoog. In het onderste deel van het fumorolenveld liggen zwaveltorens en zwavelstromen met een dikte van een halve tot een hele meter en een lengte tot honderd meter.

De krater van de vulkaan is gevuld met een zuur met een pH-waarde van 2,5. Dat is vergelijkbaar met cintroensap, maar waarschijnlijk niet zo gezond.

Informatie goeddeels ontleend aan:
Gas Emissions From Volcanoes of the Kuril Island Arc (NW Pacific): Geochemistry and Fluxes, Yuri Taran, Mikhail Zelenski, Ilya Chaplygin, Natalia Malik, Robin Campion, Salvatore Inguaggiato, Boris Pokrovsky, Elena Kalacheva, Dmitri Melnikov, Ryunosuke Kazahaya and Tobias Fischer.
> Gas Emissions From Volcanoes of the Kuril Island