hoed
Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbij

jenisej

Een winterse opname van het meer Jenisej en omgeving. Het wachten is op een zomerse overkomst van ISS voor het contraplaatje.Jenisej


Een waterkrachtcentale heeft het meer Jenisej laten onstaan. Het blijkt een necropolis van Hunnengraven te bevatten.


De Jenisej is een rivier die ontspringt in Mongolië en uitmondt in de Arctische Oceaan. Het is de vijfde langste rivier ter wereld.

Er zijn in het stroomgebied waterkrachtcentrales aangelegd, waaronder Sajano-Sjoesjenskaja bij de stad Sajanogorsk (52.825833,91.370278).

Een consequentie daarvan is dat stroomopwaarts een meer met twee eilanden is ontstaan. Het meer draagt de naam van de rivier Jenisej.

Een ander gevolg is dat het eiland Ala-Tey elk jaar, van eind juni tot half mei het jaar daarop, deels onder het smeltwater verdwijnt van het bergmassief Westelijke Sajan.

Het eiland herbergt een recent ontdekte necropolis met 110 ongeschonden graven van welvarende Hunnen uit de bronstijd.

In de korte tijd waarin de graven boven water liggen is er weinig tijd voor archeologisch onderzoek. De verwachting is dat de werking van het water de graven zal vernietigen.

Over Hunnenvrouwen
Wat wel is opgegraven en onderzocht wijst ook hier op iets opmerkelijks: archeologisch onderzoek naar oude graven wijst vaak rechtstreeks uit dat vrouwen vroeger - voor de perioden van de klassieken en de grote religies - een gelijkwaardige positie hadden.

Ik ontleen een citaat aan het artikel 'Russian Archaeologists Try to Save Siberian 'Atlantis' van Paul Seaburn op de website mysterious Universe 2091-06-26 June 26, 2019
waarin hij archeoloog Marina Kilunovskaya aanhaalt: "Hunnen koesterden vrouwen. Het was geen matriarchaat, maar toch werden vrouwen – moeders en bekwame ambachtslieden – met veel respect behandeld. Voor nomaden was een riem een uiterst belangrijk onderdeel van hun kleding, wat de rijkdom en de rangorde van de samenleving aangaf. Ze gebruikten geen zakken, dus alle belangrijke elementen van het dagelijks leven moesten aan riemen worden gehangen - die in het geval van Hunnenvrouwen ingewikkeld waren versierd."

Ook leuk, oude smarphone
Archeologist in awe at 2,100 year old iPhone-like belt buckle unearthed in Atlantis grave in Tuva

Het wetenschappelijk ondedrzoek zit helaas achter een betaalmuur: Archaeological discoveries in Tuva: excavations of the Ala-Tey and Terezin cemeteries of the Xiongnu period in 2015–2016, Marina Kilunovskaya en Pavel Leus.