hoed
Website van Ben te Raa
Wat mij zoal interesseert
Foto's en verhalen van ver en dichtbij

het_levende_huis


Monument voor een woningwetwoning


Het 'Levende Huis' is een land art project aan de rand van Almere Haven. Het wordt ook wel 'Monument voor een woningwetwoning' genoemd.


Het huisje is een plattegrond van een gemeubileerde woningwetwoning uit de jaren tachtig. Het is opgetrokken uit de plant Buxus sempervirens.

Ook deze buxusplanten werden vorig najaar (2018) bruin vanwege de buxusmot.

Het huis wordt op vrijwillige basis onderhouden door een vriendenclub, het 'Genootschap het Levende huis'. Deze club, waarvan ik lid ben, heeft ook drie edities van het boekje 'Bijzondere bomen, een kleine geschiedenis van Almere' verzorgd.

We hebben onderling maatregelen besproken en ook enkele uitgevoerd (géén gif!) maar de vrees is dat het huis dit najaar (1919) weer kaalgevreten wordt en dat de buxus zich definitief niet meer kan herstellen.

Binnen het genootschap wordt dus ook gesproken en nagedacht over vervanging.

De voorgeschiedenis
In 1981 is op een eiland in de Leeghwaterplas in Almere ‘Monument voor een woningwetwoning’ aangeplant, een kunstwerk van Anne Mieke Backer uit Rotterdam. Verschillende goed te snoeien struiken vormden de plattegronden en het meubilair van een benedenverdieping en een eerste verdieping van een eengezinswoning.

Gedurende de eerste jaren wordt een modelleur ingehuurd om woningen en interieur te knippen maar na vier jaar wordt hiermee gestopt. Dat heeft te maken met de overdracht van het gebied van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders naar de gemeente Almere. Het eiland wordt in 1985 via bruggen verbonden met het omliggende park. Het kunstwerk verloedert.

In 1992 wordt langs de Muiderweg, in samenwerking met de kunstenares, een nieuw levend huis aangeplant. Het Genootschap het Levende Huis neemt op zich voor de snoei te zorgen. Ditmaal wordt alleen de buxus aangeplant en Backer ontwerpt een nieuwe woning met interieur op basis van voorbeelden van woningwetwoningen die te vinden zijn in de Korn- en Oldewierde in Almere Haven.
© Ben te Raa