hoed
Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbij

bodele

Het blauwgrijze deel is Bodélé.Meststof uit Bodélé


Bodélé is een inzakking (depressie) van de aardbodem in Tsjaad. De bodem van het voormalige meer is een bijzondere bron van meststof.


Met een diepte van honderdzestig meter is het het laagste punt in Tsaad maar de bodem ligt nog altijd honderdvijftig meter boven de zeespiegel.

Bodélé was zevenduid jaar geleden het noordelijke deel van Lake Chad, ooit het grootste meer van Afrika. Na het verdampen van het water is een diatomeeënlaag achter gebleven. Diatomeeën zijn eencellige algen met een uitwendig skelet van kiezel.

Als de wind tussen het Tibesti- en het Ennedi-gebergte in Noord-Tsjaad op druk komt en Bodélé bereikt neemt het de diatomeeën van de bodem op.

Dat zorgt voor fameuze stofstormen. Wikipedia haalt daarover, onder het item Bodélé, verschillende wetenschappelijke onderzoeken aan.

Zo zijn de stofstormen seizoensgebonden. In de winter produceert de depressie gemiddeld 700.000 ton stof per dag.
De wind kan de stof vervolgens over duizenden kilometers vervoeren.
Meer dan de helft (50 miljoen ton) van de stof, nodig voor de bemesting van het Amazone-regenwoud, wordt geleverd door Bodélé.
Het overgrote deel van het stof uit de Sahara, dat de oostkust van de Verenigde Staten bereikt, is afkomstig uit Bodélé.

Nasa Earth Observatory heeft verschillende webpagina's over Bodélé: bodele-depression-dust-storm