hoed
Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbij

127_2021_12_16

Het beeld van Laura O’Neill.Monument Rise


In het Bos der Onverzettelijken in Almere herinnert het monument 'Rise' aan acht in de Tweede Wereldoorlog omgekomen bemanningsleden van een Britse bommenwerper.


In 2008 zijn in het Markermeer resten gevonden van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Toevallig haalde de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) een deel van de aandrijfmotor van het landingsgestel omhoog.

In 2020 zijn restanten van het toestel geborgen. Uit het registratienummer van een van de motorblokken blijkt dat het om de Short Stirling BK716 gaat.

De BK716 stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer op de terugweg van een aanval op Berlijn. Aan de missie namen 162 Lancasters, 103 Halifaxes en 64 Stirlings deel.

Op de terugweg naar de thuisbasis Downham Market in Norfolk werden toestellen van deze missie onderschept door Duitse jachtvliegtuigen die vanaf Volkel en Deelen vlogen. De Duitse bezetter claimde die nacht negen neergehaalde toestellen. De BK716 blijkt daarvan één te zijn.
Van het toestel werd indertijd niets meer vernomen en de bemanning werd als vermist beschouwd.

Het monument met de naam ‘Rise’ is gemaakt door de in Almere wonende Britse kunstenares Laura O’Neill. Zij heeft gebruik gemaakt van één van de vier Bristol Hercules VI motoren die uit het Markermeer is opgevist. Op de motor zit een Britse soldaat in een Royal Air Force uniform.

Het monument vermeldt de namen van de omgekomen Britse en Canadese bemanningsleden.

Sgt Charles Armstrong Bell - 29 - RAF
F/O John Michael Campbell - 30 - RAF
F/O Harry Gregory Farrington - 24 - RCAF
F/O John Frederick Harris - 29 - RAF
Sgt Ronald Kennedy - 22 - RAF
F/Sgt John Francis James McCaw - 20 - RCAF
Sgt Leonard Richard James Shrubsall - 30 - RAF

Het monument is onthuld 12 oktober 2021.