hoed
Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbij

tadrart_acacus_en_amsak



Tadrart Acacus en Amsak


De afbeelding laat twee bergketens zien in het grensgebied van Algerije, Libië en Niger. Het drielandenpunt ligt in het midden van de illustratie.


Twee bergketens zijn Tadrart Acacus (links) en Amsak (rechts). In het dialect van de lokale Tuareq betekent tadrart 'gebied van grote steenmassa's'. Amsak is een minder specifieke aanduiding van het terrein. Men onderscheidt Amsak Settafet, het zwarte Amsak en Amsak Mellet het lichtgekleurde Amsak.

Zowel Tadrart Acacus als Amsak hebben een Algerijns en een Libisch deel. Op de illustratie is vooral het Algerijnse deel van de bergketens te zien. Tadrart Acacus grenst in het westen aan het Algerijnse nationale park Tassili n'Ajjer. Amsak grenst aan Edeyen de Marzuq in Libië, een woestijn.

Geologisch en morfologisch gezien zijn er grote verschillen tussen de twee bergketens.

Wetenschappelijke studies gaan er van uit dat dit gebied tijdens de laatste ijstijd nat was, bedekt met bossen en bevolkt door wilde dieren. Op de rotsen hebben archeologen een groot aantal rotstekeningen en gravures gevonden, sporen van een van de oudste beschavingen ter wereld. Vanaf ongeveer 12.000 jaar geleden leerden de jagers snel de domesticatie van buffels en geiten en ontwikkelden ze een van de eerste systemen van symbolische kunst. Extreem droge weersomstandigheden begonnen hier ongeveer 5000 jaar geleden, wat misschien leidde tot het verval van deze beschaving, maar hielp om hun oude meesterwerken te behouden. [2]

In het Libische deel van Tadrart Acacus is in 1958 een mummie gevonden van een drie jaar oud kind. De mummie is 5400 tot 5600 jaar oud. Dat maakt het ouder dan de mummies gevonden in Egypte. De mummie bevindt zich in het Assaraya Alhamra Museum in Tripoli. [3]

[1] Fabrizio Mori, 'The Great Civilistations Of The Ancient Sahara', 1998.

[2] Central Sahara a wet past

[3] Wan Muhuggiag