hoed
Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbijGrensgebied van Egypte, Libië en Soedan


Drie bergen in de Sahara. Van links naar rechts Jebel Arkenu, Jebel Uweinat en Jebel Kissu.


Ze zijn van vulkanische oorsprong. Alleen het flinke, niet ronde uitstulpsel van Jebel Uweinat is volgens de Nasa [1] van (deels) marine oorsprong, wat blijkt uit de aanwezigheid van versteende zeeorganismen.

De ontstaansgeschiedenis is behoorlijk complex. Veel geologische informatie over en foto's van dit gebied zijn te vinden op de website van de Duitse geoloog Norbert Brügge [2].

Ik blijf maar bij de grote lijnen. De bergen, tot tweeduizend meter hoog, liggen op een plateau, 'Uweinat-Howar Uplift' dat uit de aardkorst omhoog is gedrukt.

Net als de jebels zelf behoort de opstuwing tot een bijzondere reeks 'incidenten' die nu een oud en omvangrijk stuk aardkorst sieren. Men noemt deze korst 'Sahara Metakraton'.

Een kraton is een stuk continentale korst dat in geologische tijd uitgedrukt oud is en niet is veranderd. 'Oud' betekent dat de tijd teruggaat naar het moment waarop continenten op de zuidpool een supercontinent vormden, Pannotia.

Metakraton wil zeggen dat er toch nog veranderingen hebben plaatsgevonden, overigens zonder het karakter van de oorspronkelijke kraton te veranderen.

Sahara Metakraton beslaat een groot deel van het noordoosten van Afrika en ligt voor de helft verscholen onder andere sedimenten, zoals zand. Het is zo groot als de halve Verenigde Staten.

De drie bergen die hier zijn te zien liggen in een ontoegankelijk, onherbergzaam en extra droog deel van de Sahara, het grensgebied van Egypte, Libië en Soedan. Pas begin twintigste eeuw arriveren hier de eerste ontdekkingsreizigers.

[1] Nasa: Jebel Uweinat

[2] Brüggen: Jebel Uweinat foto