hoed
Website van Ben te Raa
Wat mij zoal interesseert
Foto's en verhalen van ver en dichtbij

hochdorf

De gereconstrueerde grafkamerHet Vorstengraf van Hochdorf


Het Vorstengraf van Hochdorf is in zijn soort uniek want Keltische vorstengraven zijn meestal bezocht door rovers. Dat is hier niet het geval. Wel is de inhoud nogal beschadigd omdat de houten balken van het plafond het hebben begeven onder het gewicht van de vijftig ton steen en aarde die als afscherming diende.


De vondst van het graf volgde op de ontdekking van gebiedsvreemde stenen op een akker bij het plaatsje Hochdorf. Bij onderzoek bleek de bodem een Keltisch grafheuvel te bevatten uit de -6e eeuw: zes meter hoog, zestig meter doorsnee. De opgraving heeft in 1978 en 1979 plaatsgevonden. De datering is later vastgesteld op de jaren min -530/-520.

In de grafkamer zijn veel waardevolle gebruiksvoorwerpen aangetroffen, alsmede de restanten van een dode man die veertig tot vijftig jaar is geworden. Hij had een lengte van 1,87 meter en was volstrekt haarloos (mogelijk heeft dat met een vorm van conservering van he lijk te maken).

Onder de vele grafgiften is een houten wagen. Deze is bekleed met ijzer. De 4.5 meter lange en 1 meter hoge wagen telt 1.350 verschillende ijzeren onderdelen.
Opvallend is ook een bronzen ketel met een inhoud van 500 liter. De ketel is waarschijnlijk afkomstig uit de Hellenistische wereld.

De vorst lag op een in Etrurië vervaardigde koperen en verrijdbare sofa met een lengte van 2,75 meter. Hij was bij zijn begraving zorgvuldig verpakt in een aantal doeken. Op zijn lichaam waren persoonlijke veelal gouden gebruiksvoorwerpen meegegeven.

Rijke Kelten, zoals deze vorst, hadden een fijne neus voor wat elders in de wereld was te verkrijgen, bijvoorbeeld de bronzen ketel en de sofa. De Kelten waren zelf ook goed in staat mooie dingen te maken, zoals smeedwerk van verschillende soorten metalen.
Ook in het weven van stoffen waren ze bekwaam, dat blijkt wel uit verschillende vondsten. Enkele doeken in de grafkamer waren rood geverfd met 'kermes', een kostbare kleurstof afkomstig uit de omgeving van de Middellandse Zee. Bij andere opgravingen zijn doeken ontdekt waarin gouddraad was verwerkt en zelfs zijden draden, afkomstig uit het gebied van de Middellandse Zee dan wel uit Azië.

De Keltengraven zijn een belangrijke informatiebron maar erg veel weten we niet van de Keltische cultuur die zo'n duizend jaar heeft bestaan en over een groot deel van Europa was verspreid. Sommige dingen zijn ronduit raadselachtig. Zo blijken bij de vorst de met goud beklede schoenen om de verkeerde voet zitten, zijn gouden nekband was losgemaakt.

Inmiddels is de grafheuvel op de vindplaats herbouwd en in het vlakbij gelegen Keltische museum van Hochdorf is de grafkamer inclusief de inhoud gereconstrueerd.

Bezocht op 22 mei 2019.